Algemeen Energiebesparing bedrijven

Algemeen Energiebesparing bedrijven

Energiebesparing is voor veel bedrijven een grote kans om de bedrijfskosten aanzienlijk terug te brengen. Er zijn veel mogelijkheden om te besparen. Bovendien zijn er aantrekkelijke subsidies en regelingen waarmee de investering in energiebesparing voor bedrijven interessanter wordt.


Heeft u plannen om uw energievraag duurzaam op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen? Ook dan is energiebesparing interessant, want elk kilowattuur die u bespaart, hoeft niet opgewekt te worden en daar hoeft u dus ook niet in te investeren.


Hieronder gaan we verder in op de kansen voor energiebesparing en de wettelijke verplichtingen om als bedrijf energie te besparen.

Energiebesparingsonderzoek

Vakantiepark Marinabeach laat met een energiebesparingsonderzoek zien dat er veel besparingsmogelijkheden zijn. De kunst is dit in een goed meerjarenplan te vertalen. Niet alles kan meteen. Maatregelen voor verlichting en duurzaam opwekken met zonnepanelen zijn kansrijke maatregelen, die ook extra uitstraling geven aan het park.

 

Energiebesparing voor bedrijven: de kansen


Om erachter te komen hoe energiebesparing bedrijven verder helpt, en welke kansen er voor uw bedrijf liggen kunt u een onderzoek uit laten voeren. Hierin wordt voor uw locatie het volgende onderzocht:


  • Welke besparingsmogelijkheden zijn er?
  • Wat is de investering?
  • Wat is de jaarlijkse besparing?
  • Wat is de terugverdientijd?


Zo weet u exact waar energie besparen mogelijk is en welke investeringen interessant zijn voor uw bedrijf. Het is daarbij slim om te kijken of u ook wettelijk verplicht bent om energie te besparen. Afhankelijk van uw verplichting, moet u namelijk ook een onderzoek uitvoeren.


Het onderzoek kijkt ook naar het gebruiken van restwarmte uit processen en faciliteiten als persluchtcompressoren en koelmachines. Mogelijk heeft u in een ander gedeelte van de vestiging warmte nodig en kan de restwarmte hiervoor gebruikt worden of kunt u het leveren aan een nabijgelegen bedrijf. Door vraag en aanbod aan te laten sluiten, kunnen interessante en financieel aantrekkelijke oplossingen ontstaan om energie te besparen voor bedrijven.


Daarnaast wordt bij een energiebesparingsonderzoek inzichtelijk gemaakt welke mogelijkheden er zijn voor duurzaam opwekken van uw energiebehoefte met bijvoorbeeld een zonPV-installatie.

Is mijn bedrijf verplicht om energie te besparen?


Energie besparen is voor bedrijven een grote kans. Echter zijn sommige bedrijven wettelijk verplicht om energie te besparen.

Om te bepalen of uw bedrijf wettelijk verplicht is om energie te besparen, heeft u de volgende gegevens over uw bedrijf nodig:


  • Is mijn bedrijf een inrichting?
  • Hoeveel medewerkers heeft mijn organisatie?
  • Wat is onze jaarlijkse omzet en balanstotaal?
  • Wat is ons jaarlijks gasverbruik en jaarlijks elektraverbruik?



In onderstaande afbeelding kunt u schematisch bekijken welke verplichtingen om energie te besparen er gelden per situatie. Als bedrijf energie besparen, begint dus met het inzichtelijk maken van de juiste informatie.

Hoeveel medewerkers heeft uw organisatie?

De eerste stap is om te kijken naar het aantal medewerkers. De centrale vraag is of uw onderneming meer of minder dan 250 fte in dienst heeft. Hierbij moet u kijken naar het aantal medewerkers van alle vestigingen, inclusief ingehuurde mensen. Als dit meer is dan 250, dan is er een grote kans dat u een EED energie-audit moet uitvoeren. Wanneer uw onderneming minder dan 250 fte heeft, dan kunt u verder kijken naar de jaarlijkse omzet en het balanstotaal.


Wat is de rol van omzet en balanstotaal?

In Europa is vastgesteld dat bedrijven die aan de volgende gecombineerde eisen voldoen, verplicht kunnen worden gesteld om een EED Energie-audit uit te voeren: Meer dan € 50 miljoen omzet én Meer dan € 43 miljoen balanstotaal.


Om erachter te komen of dit voor u geldt, dient u naar de cijfers van het afgelopen jaar te kijken. Alleen wanneer u voor beide eisen het totaal overschrijdt, kunt u verplicht worden gesteld tot het uitvoeren van een EED energie-audit. Wanneer uw bedrijf minder dan 250 fte heeft en de gecombineerde omzet en balanstotaal niet haalt, dan hoeft u geen EED energie-audit uit te voeren. Dit betekent niet dat uw bedrijf, of een aantal vestingen hiervan, geen besparingsverplichting hebben. Hiervoor kunt u kijken naar de verbruiksgegevens.


Klein-, middelgroot- of grootverbruiker?


Heeft u geen EED-verplichting, dan hangt uw verplichting af van hoeveel energie u verbruikt, met andere woorden bent u een klein, middelgroot of grootverbruiker. Als eerste stap is het handig om te achterhalen hoeveel elektriciteit en gas uw bedrijf per locatie heeft verbruikt in het afgelopen jaar. Waar de vorige eisen met name gingen over de hele organisatie (behalve de inrichtingseis), geldt de verbruikscategorisering per vestiging. Als u een goed beeld van de verbruiksgegevens heeft, kunt u aan de hand van onderstaande afbeelding bepalen of u een klein-, middelgroot- of grootverbruiker van energie bent:

Kleinverbruikers: Kleinverbruikers zijn vrijgesteld van een wettelijke verplichting op het gebied van energiebesparing. Wel zijn er ook voor kleinverbruikers uiteraard mogelijkheden om op de energiekosten te besparen.


Middelgrootverbruikers: Alle vestigingen die gezien worden als middelgrootverbruikers moeten verplicht alle energiebesparende maatregelen nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Om dit gemakkelijker te maken heeft de overheid de zogeheten erkende maatregelen-systematiek ontwikkeld. In deze systematiek zijn voor gebouw, faciliteiten en processen lijsten met maatregelen bepaald, die toepasbaar kunnen zijn op uw vestiging. Is uw bedrijf verplicht om alle maatregelen van deze lijst te nemen? Nee, deze lijsten zijn leidend. Als u andere maatregelen heeft gevonden die resulteren in minimaal dezelfde energiebesparing, dan mag u ook deze uitvoeren.


Grootverbruikers: Alle grootverbruikers moeten voldoen aan de erkende maatregelen-systematiek. Er is echter één belangrijk verschil met middelverbruikers. Bij grootverbruikers kan namelijk een energiebesparingsonderzoek geëist worden vanuit het bevoegd gezag. Wanneer een toezichthouder bij een controle vermoedt dat niet alle maatregelen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden genomen zijn, dan kan er een energiebesparingsonderzoek worden geëist. In dit onderzoek wordt de huidige energiesituatie van uw vestiging in beeld gebracht en onderzocht welke energiebesparende maatregelen zich binnen 5 jaar terugverdienen. Daarnaast wordt gekeken naar vervoersmaatregelen en gedragsmaatregelen.


En hoe zit het dan met de informatieplicht energiebesparing?


Wellicht heeft u de afgelopen periode al eens over de informatieplicht gehoord. De wetgeving omtrent energiebesparing is per 1 juli 2019 veranderd. Vóór deze datum waren alle middelgroot- en grootverbruikers verplicht om de overheid te informeren over de rendabele energiebesparende maatregelen die in de afgelopen vier jaar zijn uitgevoerd. Sinds 2019 kunt u via eLoket rapportage uit brengen aan de overheid. Informeert u de overheid niet of heeft u niet alle rendabele maatregelen uitgevoerd, dan bent u wettelijk gezien in overtreding. Ook nu blijft deze verplichting gelden.

Samenvattend


Milicon helpt u graag bij het benutten van deze kansen en het voldoen aan de verplichtingen. Dit doen we door inzichtelijk te maken welke rendabele energiebesparende maatregelen u kunt nemen. Wij helpen u om deze besparingsmogelijkheden stap voor stap uit te voeren, waarbij we toewerken naar een energiezuinige en volledig duurzame bedrijfsvoering. We zorgen tegelijkertijd dat u voldoet aan alle geldende wet- en regelgeving.

Share by: